2011. január 16., vasárnap

Ügyeletben

Emily R. Transue doktornő épphogy orvos. Most végzett a Yale-en eltöltött alapképzés után a Dorthmouth-on. Munkáját Nem Hampshire-ben kezdi, életében először hosszú fehér köpenyben, eltévedéssel, életében először sikertelen újraélesztéssel. Hogy munkájának részleteit, érzelmeit megossza, a családjának és barátainak leveleket írt, majd megfogalmazódott benne a könyv fogalma és igénye. Szerencsére. Egymástól független történetekből álló műve élvezetes, egy hétvége alatt elolvasható, de talán érdemes többször is. Főleg a kezdő orvosoknak. Az egy év gyakornokság és a három éves rezidentúra alatt átéli ugyanazt, amit mi, belefut ugyanazokba a hibákba, melybe mi is, akik szintén az orvoslás elején vagyunk. Ő is megpróbál megmenteni menthetetlent, próbál az attendása tanácsa ellen menni, mert nem tudja elfogadni, hogy ennyi. Belgyógyász rezidensként dolgozik az intenzíven, belgyógyászati mátrixban, neurológián, sürgősségin. Osztályon és ambulancián egyaránt. Egy nagyon tág spektrumú ellátás igazi ellátó tagja. Elsős rezidensként pedig már gyakornoka is van, oktat is. Ügyel, vannak igazi betegei, akiket referál. Számomra kiemelendő epizódja a könyv végére esik, amikor egy kollégájának kell megmondania, hogy tumoros beteg, hónapok vannak hátra. Vannak nehéz pillanatai az orvoslásnak, de halálhírt és tumoros betegséget közölni mindezek között a legnehezebb. Talán sokan emlékszünk az elsőre. Emily ilyen és ehhez hasonló történeteivel szerethető könyvet nyújt át nekünk, kezdő orvosoknak, tapasztaltabbaknak és nem orvosoknak, akik belőlünk csak a fehér felhőt látják, sok sok humorral és érzelemmel.

A könyv adatai:


  • Emily R. Transue: Ügyeletben (On Call: A Doctor's Days and Nights in Residency)
  • Animus Könyvkiadó (2005)
  • 283 oldal

12 megjegyzés:

Marcipánördög írta...

Bizony, ez nagyon jó könyv! :) Egyik kedvencem.

SheWolf írta...

Te mindent olvastál? :)

Marcipánördög írta...

Nem, de ezt konkrétan én adtam neki kölcsön ;)

Álomtej írta...

Úgy úgy úgy, nálam van a könyv, Marcipánördög könyvtárából. Egyszer felengedett felügyelet nélkül a lakásába...

Marcipánördög írta...

:)))))))))
Csinálunk neked olvasójegyet :D

Álomtej írta...

Köszönöm :), nálam van az Aki kalapnak nézte a feleségét is :).

kai írta...

Ez a könyv nekem is egyik kedvencem, az orvosok írják sorozat másik két kötetével egyetemben. Kár hogy úgy tűnik nem folytatják a sorozatot.

kai írta...

amúgy meg Tök jó ez a blog!!!

SheWolf írta...

Az úgy volt, hogy azon gondolkoztam, hogy kellene egy külön blog az eü-s témájú könyveknek, mert akkor majd a fiatalok egy csomó anti-burnout és kommunikációs képességeket fejlesztő, pályaszocializációt segítő olvasmányt találhatnak (na ezt most jól kifejeztem)... És szerettem volna írni Marcipánnak, de nem volt időm, aztán egy hét múlva kaptam egy levelet tőle, hogy Álomtejjel kitalálták ezt a blogot, mit szólok hozzá...

Marcipánördög írta...

Kai: van kedved csatlakozni hozzánk? :)

kai írta...

:)) Persze hogy van! Igazán megtisztelő, köszönöm a meghívást!!!

Csak azt nem tudom mikor fogok ideillő könyvet olvasni és mit :) de majd igyekszem!

Marcipánördög írta...

Az mindegy, nem időre megy, majd amikor kedved és időd van. :) Csak majd küldd el légyszi az e-mail címed, amire küldhetek meghívót. Köszi! :)